NBA

Finale Istočne konferencije – Šta očekivati pred seriju?

Proći će sto trinaest dana od poslednjeg međusobnog susreta Boston Selticsa i Majami Hita u januaru do početka prve utakmice finala Istočne konferencije u četvrtak ujutru. To je večnost u NBA sezoni, skoro četiri meseca tokom kojih su se obe ekipe transformisale, prilagodile, ojačale i idealno poboljšale. S druge strane, postoji poznanstvo između ovih rivala koja prevazilazi trenutni kalendar. Ovo je treći put u četiri godine da će se Boston i Majami boriti za mesto u finalu NBA, a mnogi osnovni elementi o oba timu ostaju isti.

Prethodni susreti

U plej-ofu u Orlandu 2020. godine, Hit je pobedio u šest utakmica, iskoristivši neutralno mesto za dalji plasman. Prošlog proleća, Seltiksi su vodili sa 3-2 pre nego što su izgubili šestu utakmicu kod kuće, i kasnije se plasirali u finale protiv Golden Sejta.

tejtum-i-vinsent-u-duelu
Izvor: masslive.com

Za ukupan skor između ovih rivala, ovo je odlučujući meč. Ali nemojte pretpostavljati da će priča od prošle godine nužno biti ista sada, rekao je Džejlen Braun u nedelju.

Izjave igrača

„Ništa od prošle godine nije važno,“ rekao je Baun nakon što je Boston razbio Filadelfiju u TD Gardenu. „Ne mislim da Majami razmišlja o prošloj godini. Mislim da su spremni za igru. Ako išta, da isprave prošlu godinu. Tako da samo moramo izaći sa sveži i dati sve od sebe.“

Status ekipa

Seltiksi su već deo plejof-a smatrani favoritima na Istoku (nakon što je Hit eliminisao prvoplasirani Milvoki), ali im je trebalo 13 utakmica da dođu do ove tačke. Majami se oslanja na tradiciju iako su tek drugi osmi nosilac koji je stigao do finala konferencije (Niksi su stigli do finala 1999).

majami-hit
Izvor: nba.com

„Stvarno je teško doći do finala Istočne konferencije“, rekao je trener Hita Erik Spolstra, nakon što je njegov tim u petak u šest utakmica izbacio Nikse. „Imali smo naše normalne, velike, drske ciljeve za ovu sezonu, ali kada dođete do ovakvog koraka, postoji velika zahvalnost jer bi mnoge ekipe volele da budu u ovoj poziciji.“

Tri stvari na koje treba obratiti pažnju

Odbrana Majamija na Tejtumu

Hit se obično drži svojih odbrambenih osnova i ne upušta se previše u specijalne taktike protiv pojedinačnih pretnji. Ali Džejson Tejtum je u nedelju uništio Filadelfiju, postigavši 51 poen za najveći lični skor u istoriji sedmih utakmica NBA. Takođe, rane koje je Džejlen Branson zadao u subotu bile su još sveže. Postigao je 41 poen protiv različitih odbrambenih postavki, a spas za Majami bila je nestašica pomoći u poenima od strane klupe Niksa.

Da li će Boston promeniti svoju početnu postavu? 

Trener Seltiksa Džo Mazula imao je momenat inspiracije pre šeste utakmice protiv Siksersa, počevši sa Robert Viliamsom III pored Ala Horforda, umesto da ih koristi naizmenično. Bila je to ideja koja je prošlog proleća uspela i ponovo je urodila plodom protiv Filadelfije. 

Ali protiv Hita, Boston će verovatno morati da se više prikloni Deriku Vajtu sa Tejtumom, Braunom, Horfordom i Markusom Smartom.

Veći fokus na duel trenera

Kasno u svojoj prvoj godini na poslu, mnogi su smatrali da je Mazula u nepovoljnom položaju u odnosu na trenera Siksersa, Doka Riversa, jednog od najuspešnijih trenera lige. Sada se takođe suočava sa jednim od najboljih u liku Spolstre. 

erik-spolstra
Izvor: nba.com

Od sposobnosti prilagođavanja Majamija u plejof serijama do njihovog uspona od statusa plej-in turnira pre mesec dana, Spolstrini timovi često prevazilaze očekivanja i retko ne ispunjavaju očekivanja. Malo ljudi je očekivalo da će oni stići do samog finala konferencije, dok će sve manje od povratka u finale biti viđeno kao korak unazad za Boston.

X Faktor: Da li će ‘Plejof Džimi’ dobiti dovoljno pomoći od saigračla?

Dok će Majami morati da se nosi s Tejtumom, Boston će se suočavati sa Batlerom, čija se strast za velike utakmice i kritične trenutke smatra njegovom najimpresivnijom osobinom. Prosečno postiže 31,1 poen sa 52,7% šuta, uz 6,6 skokova, 5,4 asistencija i 1,7 ukradenih lopti. 

Već je imao noći sa 56, 42 i 35 poena. Od kada je uklizao u prvoj utakmici protiv Niksa, Batler se ipak činio kao običan smrtnik: 24,5 poena po utakmici sa preciznošću od 41,7% (samo 1 za 8 trojki). Seltiksi će imati više igrača da pošalju da ga brane uključujući Bauna, Smarta i Vajta

Izvor: si.com

Sa druge strane Tajler Hiro je, prema izveštajima, još najmanje par nedelja udaljen, u najboljem slučaju, od oporavka, otkako je slomio desnu ruku na otvaranju protiv Milvokija. Adebajo je bio ogroman za Majami postižući 18,1 poen u doigravanju nakon što je ubacio 25,0 u četiri utakmice regularne sezone protiv Bostona. 

Kontinuirano oživljavanje Dankana Robinsona – izgubljenog duha koji je tokom sezone šutirao samo 32,8% za tri, ali iznenadio sa 42,6% uspeha (26 za 61) u dve playoff runde – izgleda esencijalno.

Brojke na koje treba obratiti pažnju

U ovom plejofu, Hit je nadmašio svoje protivnike za 16,8 poena na 100 poseda u 194 minute sa Dankanom Robinsonom na terenu. To je najbolji rezultat među 138 igrača koji su u proseku igrali najmanje 10 minuta po utakmici.

Pre svega, neverovatno je da je Robinson igrao 194 minuta u plejofu, s obzirom da nije toliko igrao u poslednja tri meseca regularne sezone i nije se pojavio n

a terenu u dve plej-in turnirske utakmice Hita. Pozvan je u akciju kada su Tajler Hiro i Viktor Oladipo povređeni u prvom krugu, i bio je efikasan, šutirajući 26 za 61 (42,6%) sa linije za tri poena.

 

Ali tih plus 16,8 sa Robinsonom na terenu govori o uspehu klupe Majamija, generalno. Džimi Batler je bio njihova zvezda, ali bili su zaista dobri (plus 14,7 na 100 poseda) kada nije bio na terenu. Uprkos povredama Hiroa i Oladipa, Majami je imao dužu klupu od Milvokija i Niksa.

Seltiksi su takođe bili najbolji sa rezervom (Malkolm Brogdon) na terenu, nadmašivši svoje protivnike za 11,4 poena na 100 poseda u njegovih 361 minuta plejofa. Brogdon je bio čak bolji (30 od 69, 43,5%) od Robinsona za tri poena i verovatnije je da će biti na terenu u završnici tesne utakmice. (Hit igra dosta takvih.)

Ovo su dva tima koji se jako oslanjaju na svoje zvezde, ali minuti s klupe mogli bi biti kritični, kao što su bili za oba tima do sada.

Bitka će biti neizvesna

Bitka za finale Istočne konferencije NBA lige između Boston Seltiksa i Majami Hita obećava da će biti neizvesna i uzbudljiva. Obzirom na istoriju rivalstva, očekivane performanse ključnih igrača i strategije trenera, može se očekivati seriju koja će pružiti visoko kvalitetnu košarku i neizvesnost do samog kraja.

Pročitaj Još

Seltiksi produžili Braunu ugovor – Džejlen će nastaviti u Bostonu za najveći ugovor u istoriji lige

M Stefan

MVP Evrolige zvanično u Sakramentu – Finansijski detalji ugovora i dalje nisu saopšteni

M Stefan

Petrušev sa dvocifrenim učinkom u Letnjoj ligi – Nešto bleđe Jovićevo izdanje

M Stefan

Letnja Liga: Stabilna partija Tristana Vukčevića, Vembanjama sa dabl-dablom

M Stefan

Letnja liga – NBA eksperimentiše sa novim pravilima protiv simuliranja

M Stefan

Zvanično je – Vasa Micić će igrati u Oklahoma Siti Tander-u

M Stefan