NBA

Seltiksi produžili Braunu ugovor – Džejlen će nastaviti u Bostonu za najveći ugovor u istoriji lige

Boston Seltiksi su odlučili da investiraju veliki kapital u svog talenatovanog krilnog igrača, Džejlena Brauna. Ovaj 26-godišnjak poreklom iz Džordžije će u predstojećih pet sezona inkasirati čak 304 miliona dolara.

Ovo je najopulentijski ugovor u celokupnoj istoriji košarke. Braun je nadmašio našeg Nikolu Jokića kada je u pitanju ukupna vrednost ugovora – srpski centar ima petogodišnji ugovor sa Denver Nagetsima vredan 276 miliona dolara. Postojale su nesigurnosti da li će se uprava Seltiksa, tima sa velikom tradicijom, opredeliti za takvu investiciju u Brauna. Ali, rukovodstvo na čelu sa Bredom Stivensom snažno veruje u tandem Džejson Tejtum – Džejlen Braun.

 

U pitanju je maksimalni ugovor, koji po kolektivnom sporazumu igrača i vlasnika klubova čini 35% seleri kepa, odnosno maksimalnog budžeta za igračke plate. Budući da „kep“ iz godine u godinu raste, s obzirom na to da su prihodi lige u konstantnom porastu, ne iznenađuje da se svake godine postavljaju novi rekordi u vrednosti ugovora.

Vredno je pomenuti da Tejtum i Braun ostvaruju izvanrednu saradnju – u protekloj sezoni su zajedno postizali u proseku 56,7 poena po meču. U poslednjih 30 godina, samo su Šakil O’Nil i Kobi Brajant, igrajući za Los Anđeles Lejkerse, bili efikasniji od njih. Džejlen Braun je u prethodnoj sezoni postavio lične rekorde u broju poena (26,6) kao i u procentu uspešnosti šuta iz igre (49%).

Braun je od početka svoje NBA karijere član Seltiksa. Boston ga je izabrao kao treći pik na draftu 2016. godine, a do sada je dva puta bio učesnik Ol-star utakmice. Prošle sezone je bio deo druge najbolje petorke lige.

Pored svega, aktivno se bavi humanitarnim radom kako u Masačusetsu, tako i u Keniji.

Pročitaj Još

MVP Evrolige zvanično u Sakramentu – Finansijski detalji ugovora i dalje nisu saopšteni

M Stefan

Petrušev sa dvocifrenim učinkom u Letnjoj ligi – Nešto bleđe Jovićevo izdanje

M Stefan

Letnja Liga: Stabilna partija Tristana Vukčevića, Vembanjama sa dabl-dablom

M Stefan

Letnja liga – NBA eksperimentiše sa novim pravilima protiv simuliranja

M Stefan

Zvanično je – Vasa Micić će igrati u Oklahoma Siti Tander-u

M Stefan

Dve decenije od najvećeg NBA drafta – Noć kada su Miličić i Lebron bili najveći

M Stefan