Mundobasket 2023

FIBA Svetsko Prvenstvo u košarci 2023: Analiza grupe A, sastavi i raspored

FIBA Svetski kup 2023 je na vidiku, a iščekivanje raste. Ovaj turnir je izložba najboljeg košarkaškog talenta sveta, sa timovima iz svih krajeva sveta koji se takmiče za prestižnu titulu.

U ovom tekstu, fokusiraćemo se na Grupu A, koja uključuje Angolu, Dominikansku Republiku, Italiju i Filipine. Zaronićemo u snage, slabosti, ključne igrače svakog tima, i pružiti neka predviđanja o tome kako bi mogli da se pokažu na turniru.

Analiza Timova

Angola

Angola-Kosarka
Izvor: fiba.basketball

Angola, trenutno na 32. pozicija na FIBA svetskoj rang listi. Angola je tim sa bogatom istorijom u afričkoj košarci. Poznati su po svojoj fizičkoj igri i odbrambenoj moći, predstavljaju težak tim koji može predstavljati izazov za bilo kog protivnika.

Međutim, suočavaju se sa velikim izazovom u Grupi A, igrajući protiv timova sa višim rangom. Njihov uspeh će verovatno zavisiti od nastupa njihovih ključnih igrača i njihove sposobnosti da se prilagode visokom nivou konkurencije.

Dominikanska Republika

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc)

Dominikanska Republika, rangirana 23. u svetu, je tim prepun potencijala. Imaju dobru mešavinu iskusnih igrača i mladih talenata, što bi moglo da ih učini tamnim konjem u ovoj grupi.

Očekuje se da će se NBA zvezda Karl-Anthony Towns pridružiti timu, što bi moglo značajno da poboljša njihove šanse. Međutim, moraće da budu na svom najboljem nivou da bi izašli iz ove teške grupe.

Italija

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc)

Italija, najbolje rangirani tim u ovoj grupi, na 10. mestu u svetu, biće jedan od favorita za prolaz dalje. Imaju snažan sastav sa nekoliko igrača koji imaju iskustvo igranja u NBA i najboljim evropskim ligama.

Njihov uspeh će verovatno zavisiti od njihove sposobnosti da igraju kao kohezivna jedinica i efikasno koriste svoje individualne talente.

Filipini

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc)

Filipini, rangirani 40. na svetu, biće autsajderi u ovoj grupi. Međutim, imaju prednost što igraju na domaćem terenu, što bi moglo pružiti značajnu podršku.

Sastav tima od 21 igrača uključuje NBA igrača Jordana Clarksona i Ginebru San Miguel’s, Justina Brownlee-a, što čini mnogo jači njihov sastav.

Moraće da iskoriste ovu prednost i igraju maksimalno da bi imali šansu da napreduju.

Stilovi Igranja i Strategije

Angola

Angola
Izvor: rna.ao

Košarkaški tim Angole je poznat po svojoj fizičkoj igri i odbrambenoj moći. Često primenjuju odbrambenu strategiju visokog pritiska, pokušavajući da poremete ritam protivnika i iznuđuju greške.

U napadu, oni obično igraju sporiji, metodičniji stil, često uvodeći loptu unutra svojim visokim igračima. Međutim, oni takođe imaju sposobne šutere koji mogu da rastegnu odbranu i pogode šuteve sa periferije.

Dominikanska Republika

Dominikanska-Republika-Kosarka
Izvor: vtb-league.com

Tim Dominikanske Republike karakteriše atletizam i brzi stil igre. Često gledaju da ubrzaju tempo i postižu poene u tranziciji, koristeći svoju brzinu i agilnost.

U odbrani su agresivni i aktivni, često koristeći pritisak preko celog terena da bi iznudili greške. Potencijalno uključivanje NBA zvezde Karl-Anthony Towns-a moglo bi da doda novu dimenziju njihovom napadu, pružajući im dominantno prisustvo u reketu i sposobnog šutera sa spoljne strane.

Italija

Italija-Kosarka-SP
Izvor: therookiewire.usatoday.com

Košarkaški tim Italije je poznat po svojoj disciplinovanoj, strukturiranoj igri. Često koriste ofanzivu u pokretu, sa puno kretanja bez lopte i preciznih dodavanja za stvaranje otvorenih šuteva.

U odbrani su obično solidni i dobro organizovani, fokusirajući se na timsku odbranu umesto na individualne duele. Sa nekoliko igrača koji imaju iskustvo u NBA i najboljim evropskim ligama, imaju talenat i iskustvo da se takmiče sa najboljima.

Filipini

Klarkson-Filipini
Izvor: sports.inquirer.net

Tim Filipina je poznat po svojoj strastvenoj, visokoenergetskoj igri. Često igraju brzo, igru visokog tempa, gledajući da ubrzaju tempo i postižu poene u tranziciji.

U odbrani su agresivni i neumorni, često koristeći pritisak preko celog terena da bi poremetili svoje protivnike.

Igranje NBA igrača Jordan Clarksona i Ginebra San Miguel’s ,Justin Brownlee-a moglo bi im pružiti dodatne mogućnosti za postizanje poena i kreiranje igre.

Predviđanja

S obzirom na snagunjihovog sastava i njihov visok svetski rang, Italija će verovatno biti favorit da osvoji Grupu A. Dominikanska Republika, sa potencijalnim dodatkom Karl-Anthony Towns-a, mogla bi biti snažan kandidat za drugo mesto. Međutim, Angolu i Filipine ne treba potceniti, jer imaju potencijal da izazovu iznenađenja.

Raspored mečeva iako tačna vremena još nisu određena:

Petak 25. Avgust 2023: Angola vs Italija

Petak 25. Avgust 2023: Dominikanska Republika vs Filipini

Nedelja 27. Avgust 2023: Italija vs Dominikanska Republika

Nedelja 27. Avgust 2023: Filipini vs Angola

Utorak 29. Avgust 2023: Italija vs Filipini

Utorak 29. Avgust 2023: Angola vs Dominikanska Republika

Zaključak

Grupa A obećava da će biti vrlo konkurentska grupa sa mešavinom visoko rangiranih timova i potencijalnih tamnih konja. Iako su Italija i Dominikanska Republika možda favoriti na papiru, lepota košarke leži u njenoj nepredvidivosti.

Dok iščekujemo FIBA Svetski kup 2023, jedno je sigurno: možemo očekivati neke uzbudljive košarkaške utakmice iz Grupe A.

Ostanite uz nas za više ažuriranja, analiza i predviđanja kako se približavamo turniru

Pročitaj Još

Mundobasket: Srbija – Litvanija za polufinale Svetskog prvenstva u košarci

Miljan Radovanović

Svetislav Pešić objavio širi spisak igrača za Mundobasket – Srbija bez Jokića, Kalinića i Micića

M Stefan

Mundobasket 2023 – Bogdanović imenovan novim kapitenom Srbije

M Stefan

Jokić neće igrati za reprezentaciju – Srbija ostala bez MVP-a NBA lige

M Stefan

Grčka objavila širi spisak za Mundobasket – Većina zvučnih imena su tu

M Stefan

Stef Kari misli da će Amerika osvojiti Svetsko prvenstvo u košarci

Miljan Radovanović