Mundobasket 2023

Gde se igra FIBA Svetsko Prventsvo u košarci 2023 – Zemlje domaćini, gradovi i hale

Još jedan sjajan trenutak u košarci samo što nije počeo – FIBA Svetsko prvenstvo 2023. godine. Kao ljubitelj sporta, zadovoljstvo mi je da vam donesem najnovije informacije o ovom predstojećem sportskom događaju, s posebnim osvrtom na domaćine prvenstva, mesta održavanja igara i pripreme za turnir. Turnir će početi 25. avgusta i trajati do 10. septembra 2023.godine.

Tri Zemlje, Jedan San

FIBA-Svetsko-Prvenstvo
Izvor: fiba.basketball

Nakon povlačenja Rusije i Turske, preostale su dve zajedničke kandidature – Filipini-Japan-Indonezija i Argentina-Urugvaj. Ipak, 9. decembra 2017. godine, FIBA je saopštila da su Filipini, Japan i Indonezija izabrani za domaćine Svetskog prvenstva 2023. godine.

Ovo će biti prvi put da tri zemlje zajedno ugoste takmičenje ovog obima, predstavljajući jedinstvo i kooperaciju na globalnom nivou.

Lokacije Takmičenja: Hale za Istoriju

Svetsko prvenstvo u košarci biće održano na pet lokacija u pet različitih gradova. Tri grada u okolini Manile ugostiće četiri grupe preliminarnih rundi, dve grupe drugog kruga i finalnu fazu turnira od četvrtfinala pa nadalje. Okinava i Jakarta ugostiće po dve grupe preliminarnih rundi i jednu grupu drugog kruga.

Filipini će ugostiti 16 timova, dok će Japan i Indonezija ugostiti po osam timova. Predviđene dvorane su Mall of Asia Arena u Pasayu, Araneta Coliseum u Quezon Cityju, i Philippine Arena u Bocaue, Bulacanu. Dvorana Okinawa Arena u Japanu i nova dvorana Indonezija Arena u Jakarti će takođe biti domaćini utakmicama.

Reprezentacija Srbije svoje mečeve u okviru grupne faze takmičenja igraće u dvorani Araneta Coliseum, u Kezon Sitiju. Raspored mečeva našeg nacionalnog tima možete pročitati ovde.

Svetsko prvenstvo u košarci 2023. godine biće održano na pet lokacija u pet različitih gradova. Evo pregleda domaćina i dvorana:

Dvorana

Slike

Mall of Asia Arena, Pasay, Filipini

Kapacitet: 15 000

Mall-of-Asia-Arena
Araneta Coliseum, Quezon City, Filipini

Kapacitet: 16 500

Araneta-Coliseum
Philippine Arena, Bocaue, Filipini

Kapacitet: 55 000

Philippine-Arena
Okinawa Arena, Okinawa, Japan

Kapacitet: 10 000

Okinawa-Arena
Indonesia Arena, Jakarta, Indonezija

Kapacitet: 16 500

Indonesia-Arena

Pripreme za Turnir: Put ka Velikom Takmičenju

Pripreme su počele već u maju 2019. godine, kada su predstavnici Filipina posetili Kinu da provere i inspekcijuju objekte koji su se koristili za Svetsko prvenstvo u košarci 2019. Učili su kako se pripreme sprovode, sa planom da iste primene na turniru 2023. godine.

Uz to, FIBA Central Board članovi iz Filipina, Japana, i Indonezije, obišli su FIBA kongres i ceremonije otvaranja tokom 2019. godine, sa ciljem da što bolje razumeju strukturu i logistiku turnira.

Očekivanje od Velikog Turnira

Filipini-Srbija
Izvor: bworldonline.com

FIBA Svetsko prvenstvo 2023. godine obećava da će biti jedan od najvećih sportskih događaja godine, sa pripremama koje su već u punom jeku. Sa tri zemlje koje su domaćini i pet izvanrednih dvorana koje će ugostiti timove, ovo će definitivno biti jedan turnir za pamćenje. Stoga, spremite se za nezaboravno sportsko iskustvo koje nas očekuje od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine.

Više o grupama Svetskog prventsva, timovima, zemljama domaćinima i mnogim drugim zanimljivostima vezanim za našu reprezentaciju nastavite da čitate naš blog.

Pročitaj Još

Mundobasket: Srbija – Litvanija za polufinale Svetskog prvenstva u košarci

Miljan Radovanović

FIBA Svetsko Prvenstvo u košarci 2023: Analiza grupe A, sastavi i raspored

Radulović J.

Svetislav Pešić objavio širi spisak igrača za Mundobasket – Srbija bez Jokića, Kalinića i Micića

M Stefan

Mundobasket 2023 – Bogdanović imenovan novim kapitenom Srbije

M Stefan

Jokić neće igrati za reprezentaciju – Srbija ostala bez MVP-a NBA lige

M Stefan

Grčka objavila širi spisak za Mundobasket – Većina zvučnih imena su tu

M Stefan