Američki fudbal

Klub Indijans iz Indjije: Američki fudbal u Vojvodini

Klub Indijans osnovan je 2013. godine u Indjiji, malom gradu u Srbiji. U tom trenutku, američki fudbal nije bio previše popularan u Srbiji, posebno u ovom delu zemlje. Međutim, grupa entuzijasta je odlučila da pokrene ovaj klub i popularizuje ovaj sport u svojoj zajednici. Od samog osnivanja, klub se trudi oda razvija američki fudbal u ovom delu Srbije. Do konca postojanja su se takmičili u Drugoj ligi Srbije i igrali u različitim gradovima širom zemlje. Danas, nažalost ne postoji više prvi tim, ali se oblikuju mlađe generacije koje su pošle stopama začetnika. Klub ima nekoliko trenera i igrača koji se trude da napreduju i postanu sve bolji. Jedan od najvećih izazova za klub je finansijska stabilnost. Kao i u mnogim drugim klubovima u Srbiji, nedostatak novca često predstavlja problem. Ipak, klub se trudi da privuče sponzore i finansijska sredstva kako bi poboljšao svoju finansijsku situaciju i omogućio igračima da se takmiče na višem nivou.

Klub se trenutno najviše trudi da razvije svoje mlađe kategorije. Ovo je važno za dugoročnu budućnost kluba i američkog fudbala u ovom delu Srbije. Klub organizuje treninge za decu i mlade i trudi se da im pruži priliku da se bave ovim sportom.Kada je reč o samim igračima, Indijans klub ima nekoliko veoma talentovanih igrača. Među njima su neki od najboljih igrača u Drugoj ligi Srbije. Neki od najboljih igrača kluba su Goran Zec,  Stefan Borković i drugi. Navijači kluba su strastveni i uvek spremni da podrže svoj tim. Oni se redovno pojavljuju na utakmicama i stvaraju atmosferu koja podstiče igrače da daju sve od sebe.

izvor: www.tothtamas.tt

Klub je ostvario nekoliko značajnih uspeha od svog osnivanja. U sezoni 2017/2018, klub se plasirao u Prvu ligu Srbije. Iako su se nakon jedne sezone vratili u Drugu ligu, ovo je bio veliki uspeh za klub. Indijans klub je takođe osvojio nekoliko regionalnih takmičenja, što je doprinelo popularnosti sporta u ovom delu Srbije. Indijans klub takođe ima značajnu ulogu u popularizaciji američkog fudbala u Srbiji. Klub organizuje brojne događaje, poput utakmica, tribina i promocija, kako bi privukao nove igrače i navijače. Ovo je važno za dugoročni razvoj sporta u Srbiji. Uz to, klub ima i humanitarni karakter. Oni često organizuju akcije prikupljanja pomoći za ljude kojima je to potrebno. Klub je sarađivao sa brojnim organizacijama i institucijama kako bi pomogao ljudima u svojoj zajednici.

U svom kratkom postojanju, Indijans klub je postao jedan od najznačajnijih klubova američkog fudbala u Srbiji. Oni su postali primer za druge klubove u zemlji, a njihova popularnost se stalno povećava. Indijans klub je primer kako se strast i entuzijazam mogu pretočiti u uspeh. Klub je počeo kao ideja nekoliko entuzijasta i uspeo da postane jedan od najznačajnijih klubova u zemlji. Njihova predanost, rad i trud su doprineli razvoju sporta u Srbiji i inspirisali mnoge ljude u svojoj zajednici. U budućnosti, Indijans klub planira da nastavi sa razvojem i unapređenjem svojih programa. Klub se nada da će privući još više igrača i navijača, a takođe planira da unapredi svoje sportske objekte i opremu. Jedan od ciljeva kluba je i da organizuje međunarodne utakmice i takmičenja, što bi doprinelo promociji sporta u Srbiji i stvaranju veza sa drugim klubovima i organizacijama širom sveta.

izvor: www.tothtamas.tt

Indijans klub ima velike ambicije za budućnost i veruje u svoje sposobnosti da ostvari svoje ciljeve. Klub se nada da će postati jedan od najuspešnijih klubova američkog fudbala u Srbiji i regionu. Ukoliko ste zainteresovani za američki fudbal i želite da se pridružite klubu, posetite njihovu zvaničnu internet stranicu na https://indians.rs/ gde možete pronaći sve informacije o klubu, programima, utakmicama i događajima koje organizuju. Ukoliko želite da podržite klub, možete to učiniti na razne načine, poput kupovine dresova i drugih suvenira, prisustvovanjem utakmicama ili doniranjem sredstava za unapređenje kluba.

Pogledajte još I :

U zaključku, Indijans klub američkog fudbala iz Indjije je primer kako se predanost i trud mogu pretočiti u uspeh. Klub se trudi da razvije američki fudbal u ovom delu Srbije, popularizuje sport među mlađom populacijom i doprinese razvoju sporta u Srbiji. Klub je ostvario nekoliko značajnih uspeha od svog osnivanja, a njihova popularnost se stalno povećava. Indijans klub je inspiracija mnogim ljudima u svojoj zajednici i primer kako se mogu ostvariti veliki ciljevi ako se ima dovoljno entuzijazma, rada i truda. Prvi tim se ponovo okuplja zbog  učestvovanja na Adria Bowl-u koji koji se održava drugi put od 14. do 17. aprila u Rovinju u Hrvatskoj a tim koji je pojačan mladim igračima će takmičenje u fleg fudbalu započeti u grupi E sa ekipama Raiders Roma iz Italije i Murska Sobota Storks iz Slovenije.

Spisak igrača za Adria Bowl II

 1. Goran Zec #5
 2.  Marko Nikolic #6
 3. Andrej Petrovic #7
 4. Teodor Katic #8
 5.  Sava Kupresanin #11
 6. Vukasin Katic #12
 7.  Kosta Josipovic #13
 8. Stefan Borkovic #14
 9. Nikola Mitic #15
 10. Uros Jelaca #16
 11. Tihomir Todorov #17
 12.  Jovan Davidovic #18
 13.  Milos Katic #19
 14.  Milan Andric #22
 15.  Bosko Pavlovic #39

 

Pravila američkog fudbala

Američki fudbal je kompleksan sport s puno pravila, ali evo osnovnih pravila za igru:

 • Broj igrača: Svaka ekipa se sastoji od 11 igrača na terenu.
 • Trajanje igre: Igra se sastoji od četiri četvrtine, a svaka četvrtina traje po 15 minuta.
 • Početak igre: Igra počinje udarcem lopte (kickoff) jedne ekipe u drugu. Igrači koji se nalaze na protivničkoj strani moraju pokušati zaustaviti povratnika (returner) pre nego što on dođe do linije od 20 jarda.
 • Osvojeni bodovi: Bodovi se mogu postići na nekoliko načina. Najčešći način osvajanja bodova je „touchdown“, odnosno nošenje lopte u protivničku end-zonu. To donosi 6 bodova. Nakon toga, ekipa može izvesti „extra point“ (1 bod) ili „two-point conversion“ (2 boda) ovisno o strategiji.
 • Potezi: Svaka ekipa ima četiri pokušaja (downs) da pređe 10 jarda. Ako uspeju u tome, dobijaju još četiri pokušaja. Ako ne uspeju preći 10 jarda, protivnička ekipa preuzima posed lopte.
 • Izmjene igrača: Igrači se mogu zameniti nakon svake igre, osim ako je izvršena „timeout“ od strane bilo koje ekipe.
 • Timeouts: Svaka ekipa ima tri „timeout“-a po poluvremenu. „Timeout“ se može zatražiti radi odmora, razmatranja strategije ili odgađanja protivničke igre.

Ovo su samo neka od osnovnih pravila američkog fudbala. Postoje još mnogi drugi elementi igre, kao što su „penali“ (penalties), „fumble“ (gubitak lopte), „sack“ (zahvat protivničkog quarterback-a), „interception“ (preuzimanje lopte), „offside“ (igranje s druge strane linije) i mnogi drugi.

Pored Američkog fudbala, omladina u klubu trenira flag fudbal, novi sport koji je tek u usponu sa uzlaznom putanjom u popularizovanju. Fleg fudbal (eng. flag football) je varijanta američkog fudbala u kojoj igrači nose pojaseve sa zastavicama umesto da se direktno dodiruju ili obaraju.

Ovde su osnovna pravila fleg fudbala:

 

 • Broj igrača: Svaka ekipa se sastoji od 5 igrača na terenu.
 • Trajanje igre: Igra se sastoji od dva poluvremena, a svako poluvreme traje po 20 minuta.
 • Početak igre: Igra počinje udarcem lopte (kickoff) jedne ekipe u drugu. Povratnik (returner) mora pokušati da se probije kroz protivnički tim a protivnik  ne sme da mu oduzme zastavicu.
 • Osvojeni bodovi: Bodovi se mogu postići na nekoliko načina. Najčešći način osvajanja bodova je „touchdown“, odnosno nošenje lopte u protivničku end-zonu. To donosi 6 bodova. Nakon toga, ekipa može izvesti „extra point“ (1 bod) ili „two-point conversion“ (2 boda) ovisno o strategiji.
 • Potezi: Svaka ekipa ima četiri pokušaja (downs) da pređe 10 jarda. Ako uspeju u tome, dobijaju još četiri pokušaja. Ako ne uspej prijeći 10 jarda, protivnička ekipa preuzima posed lopte.
 • Izmene igrača: Igrači se mogu zameniti nakon svake igre, osim ako je izvršena „timeout“ od strane bilo koje ekipe.
 • Timeouts: Svaka ekipa ima tri „timeout“-a po poluvremenu. „Timeout“ se može zatražiti radi odmora, razmatranja strategije ili odgađanja protivničke igre.
 • Zastavice: Svaki igrač mora nositi pojas sa zastavicama koje protivnik mora skinuti kako bi se igrač smatrao oborenim.

Ovo su samo neka od osnovnih pravila fleg fudbala. Postoje još mnogi drugi elementi igre, kao što su „penali“ (penalties), „fumble“ (gubitak lopte), „sack“ (zahvat protivničkog quarterback-a), „interception“ (preuzimanje lopte), „offside“ (igranje s druge strane linije) i mnogi drugi.

 

www.tothtamas.tt