Rukomet

Ženska rukometna reprezentacija Srbije – Baraž za Svetsko Prvenstvo 2023

Ženska rukometna reprezentacija Srbije okupila drugog aprila u Staroj Pazovi uoči mečeva sa Turskom u baražu za plasman na Svetsko prvenstvo u rukometu, koje će biti održano krajem godine u novembru i decembru u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Naše rukometašice uspele su da pobede selekciju Turske u bražu i plasirale su se na Svetsko prvenstvo.

Ono što je bio imperativ u ovom delu sezone jeste plasman na svetsko prvenstvo. Naše devojke koje su bile deo srebrne generacije iz 2013 godine(Jelena Lavko, Jovana Stoiljković i Kristina Liščević) preneće svoje iskustvo novim devojkama u nadi za nova odličija.

Uz istaknute igračice Tamaru Radojević i Kristinu Graovac, koje su bile noseći stubovi reprezentacije tokom prethodne decenije, ističe se značaj pružanja prilike mladim igračicama da preuzmu budućnost srpskog ženskog rukometa. Time se omogućava njihovo suočavanje s najjačim ekipama današnjice, što dodatno naglašava važnost njihovog razvoja i potencijal za postizanje uspeha na međunarodnom nivou.

Nekoliko srpskih rukometašica najavilo je svoj poslednji nastup u dresu nacionalnog tima tokom revanš meča baraža za Svetsko prvenstvo protiv Turske. Ovaj važan susret održan je dvanaestog  aprila na terenu Banjice, što dodatno ističe značaj ovog događaja u karijerama ovih vrhunskih sportistkinja.

Ženski rukomet tokom istorije

Ženski rukomet tokom istorije
Source: sportklub.rs

Pod okriljem Rukometnog saveza Srbije, ženska rukometna reprezentacija Srbije zastupa našu zemlju na svim relevantnim svetskim i kontinentalnim takmičenjima u rukometu, počevši od 2006. godine. Njihov autoritet i uspeh na međunarodnoj sceni doprinose ugledu srpskog sporta i rukometa u celini.

Sudbina ženskog rukometnog sporta u Srbiji poput burne reke, kroz svoju istoriju, prolazila je kroz različite faze i izazove. Kada su Ujedinjene nacije uvele sankcije, uključujući i sport, rukometašicama SR Jugoslavije bilo je zabranjeno učešće na Letnjim olimpijskim igrama u Barseloni 1992, Svetskom prvenstvu 1993, prvom Evropskom prvenstvu 1994, i Svetskom prvenstvu 1995.

Novo poglavlje u istoriji započelo je 1995. godine, kada je reprezentaciji dozvoljeno učešće u kvalifikacijama za EP 1996. To je bio trenutak kada su, poput feniksa, pokušale da se uzdignu iz pepela i započnu novu eru. Nažalost, pod vođstvom selektora Vuka Roganovića i kapitena Svetlane Kitić, nisu uspele da se plasiraju na EP 1996.

Usledio je period neuspeha, poput mračne oluje, u kojem su propuštena velika takmičenja, pre nego što je sunce ponovno granulo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000.

Već naredne godine, sa selektorom Miloradom Milatovićem, reprezentacija je izborila plasman na SP 2001. i postigla sjajan i dugo očekivani uspeh. Nakon blistavih igara koje su vratile sjaj srpskom rukometu, osvojila je bronzu predvođena Bojanom Petrović i Ljiljanom Knežević.

Rezultati naše reprezentacije na prvenstvima

Rezultati naše reprezentacije na prvenstvima
Source: serbia.com

Prvi zvaničan nastup kao Srbija bio je na Evropskom prvenstvu 2006 u Švedskoj. Na prvenstvu nije ostvarila zapažene rezultate, osvojivši 14. mesto od 16 reprezentacija.

Na Svetskom prvenstvu 2007 u Francuskoj i Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu nije se kvalifikovala.

Usledio je period redovnih plasmana na evropska prvenstva, ali i nastavak loših rezultata. Na Evropskim prvenstvima 2008. i 2010, reprezentacija nije uspela da osvoji nijedan bod.

Nakon serije slabih rezultata i promene selektora koji su doveli srpski ženski rukomet do samog dna, kao i zbog činjenice da su najbolje srpske rukometašice izabrale tuđe reprezentacije, tek krajem 2011. godine dolaskom Saše Boškovića za selektora, Srbija polako ali sigurno započinje put oporavka.

To je rezultovalo 4. mestom na Evropskom prvenstvu 2012., zlatom na Mediteranskim igrama 2013. godine kao i srebrom na Svetskom prvenstvu 2013. Svakako je oporavku srpskog rukometa doprineo i RSS koji je smogao snage da dobije organizaciju dva velika takmičenja Evropsko prvenstvo 2012 i Svetsko prvenstvo 2013.

Nove pobede su tek pred nama

Nove pobede su tek pred nama
Source: espreso.co.rs

Put srpske ženske rukometne reprezentacije prema vrhuncu i dalje se piše, a ostaje nam da vidimo kako će se njihova borba za uspeh završiti. Tokom istorije, najveći uspeh naše reprezentacije predstavlja osvajanje srebrne medalje na svetskom prvenstvu 2013. godine, a ostvareni su i značajni rezultati poput zlatne medalje na Mediteranskim igrama iste godine.

Mečevi baraža za svetsko prvenstvo protiv Turske su bili od velikog značaja za našu reprezentaciju i buduće generacije rukometašica. U prvoj utakmici Srbija je odnela pobedu sa rezultatom 33:24.  Revanš utakmica se odigrala dvanaestog aprila, gde je odlučena sudbina naših rukometašica. U ovim trenucima, iskustvo i znanje koje su prenele igračice poput Jelene Lavko, Jovane Stoiljković i Kristine Liščević, koje su bile deo srebrne generacije, bilo je ključno za postizanje ovog uspeha.

Posle snažnog otpora koji su pokazale naše rukometašice protiv Turske i tako se plasirale na Svetsko prvenstvo, očekuje period odmora do ponovnog okupljanja pred najvažniji turnir na svetu u ovom sportu. Ovoga puta zemlju će predstavljati novi mladi talenti koji su pred iskušenjem da opravdaju boje naše zemlje. Ukoliko se svi faktori poklope, možemo očekivati pozitivan rezultat na Svetskom prvenstu koje se igra krajem ove godine.