FudbalUEFA

Džeko+Mhitarjan, Derbi pripada Interu: 2-0. Veliki pad Milana

U prvom poluvremenu, golovi dvojice bivših MIlanezija stigli su za tri minuta, a zatim i druge prilike za Neroazure koji su se približili trećem golu. U drugom poluvremenu, Inter je smanjenim intenzitetom samo prigrlio pobedu koje su se Rosoneri olako odrekli.

Prvi gol na zajedničkom stadionu bio je za neroazure. Pred 75 hiljada vernih navijača na San Siru derbi najvišeg takmičenja završio je 2-0 golovima – za tri minuta – Džeke i Mhitarijana, golovima nesumnjivo olakšanih individualnim amnezijama Rossonera. Brzi, veran su odraz prvog poluvremena apsolutno dominantnih Neroazura, koji su prednjačili u svim aspektima: fizička spremnost, intenzitet, tehnika, pokreti, sve je bilo na mestu.

Prvo poluvreme je veoma podsećalo na januarski Superkup u kojem je Milan uspeo da se pobuni u drugom poluvremenu, ali bez gola koji bi olakšao povratak. Inter koji na petoj raskrsnici postiže prvi uspeh u Ligi šampiona protiv svojih rođaka pod zadovoljnim pogledom Džanga i nešto manje od Kardinalea. Ovoga puta vlasnik-talisman nije uspeo, a čak ni „go Milan“ koji je dan ranije izgovorio Anćeloti u Madridu nije bio dovoljan. Naravno, bez Leaa (na tribinama) i bez Bennacera (k.o. posle 18 minuta) postaje teško protiv ovako živahnog Intera.

Izbor

Izbor: zurnal.rs

Otac svih sumnji Rosonera – Leao – raspao se kada se Rafa pridružio timu na trening kampu, posle probe u Milanelu. Najbolji igrač njegovog tima Rafael Leao je istegao mišić minulog vikenda u prvenstvenom meču. Ipak, uspeo je da se oporavi. Činilo se kao dobra vest, tada i tamo, ali onda je stigao crni dim: oprez pre svega, jer su još tri nedelje sezone do kraja. Plan B zatim, sa Saelemaekersom na levoj strani, povratak Dijaza na desnoj strani i Benaser potvrdio iza Žitua u centru trokara pozvanog da udiše isti vazduh kao Kalhanoglu.

U sredini Tonali i Krunić, u centru odbrane Kjaer i Tomori. Inzagijeva sumnja je, s druge strane, bila opravdana i stoga je rešena u korist Kalhe, preferiranog u odnosu na Brozovića verovatno – takođe – zbog nagona koji ga animira u izazovima njegove prošlosti.

Pored njega Barela i Mhitarijan, napad je prema očekivanju poveren Džeku i Lautaru. Dueli u srcu terena su odmah bili jasni: Tonali (pomerio se na desnog centra)-Mhitarjan i Krunić-Barela i bilo je pre svega – ali ne samo ovde – da je Inter ubrzo preuzeo posed meča. I osim prvih napetih i skučenih minuta, punih grešaka na obe strane, Interu nije bilo potrebno mnogo da se uhvati u koštac i fizički i po intenzitetu.

Dva gola u razmaku od tri minuta – Žiruov loš tajming pri napadima – bili su udarci u stomak koji su Đavolu oduzimali dah tokom celog prvog poluvremena.

Prazan Prostor

Izvor: sportsnet.ca

Prvi u 8. minutu: Korner Čalhanoglua i volej levom nogom Džeko, koji se šalio sa udarcem Kalabrije. Bilo mu je dovoljno da otvori nogu da samouvereno udari nekoliko koraka od Menjana. Za bosanskohercegovački gol broj 400 u karijeri između kluba i zemlje. Drugi je usledio u 11. minutu: Barela je otvorio za Dimarka, nizak centaršut za Mhitarjana koji se centralno kao oštrica zabio u vreli puter i našao se u hodniku ka širom otvorenim vratima. Ovoga puta na optuženičkoj klupi Tonali, koji je izgubio Jermenina.

Umesto toga, zasluga za Džeku, koji je oduzeo Tomorija presekao prema krilu, dajući odlučujući doprinos pražnjenju područja rosonera. Bum, bum, tras! Za tren oka, Inter, jedan-dva i Rosoneri su na dnu.

Milanov problem je što ovi takoreći šamari nisu doneli nikakvu protivmeru, jer je Inter brzo shvatio da može da prođe na centralne ulice i tako je i učinio, posebno sa Mhitarijanom. Bilo je trenutaka kada je to bukvalno bilo gađanje u metu, što je takođe zabeležilo punu objavu Kalhanoglua sa naknadnim spašavanjem Menjana na Mkhitarjanu. U narednih pola sata Var je bio taj koji je spasao Rosonere, pozivajući Gila Manzana na monitor koji je dosudio penal (Kjaer protiv Lautara). Odluka je poništena, iako sporna.

Ali ni ovo nije bilo dovoljno da stimuliše Milana. Razlika u tumačenju, a samim tim i u vrednostima, ponekad sramotna i potvrđena posebno jednim brojem: u prvih 45 Milan nije uspeo da izvede nijedan udarac u metu. Nikada nije uspeo da se pregrupiše nakon pada.

Stav igrača

 

U četvrt sata drugog poluvremena Kjaer je izašao za Thiav-a, a Salelemaekers za Origija, dok je Inzagi uzvratio Brozovićem za Mkhitariana (a zatim Lukakuom za Džeku), ali je to više stav nego zamene koje su načinile promenu tempa ili lice utakmice Milana. Igrali su bez volje i borbe, uz neke nalete koji su ličili na buđenje igre. Tri zabrinjavajuća prstena za Onanu: leva noga Dijaza koja je upravo izašla, jedan od Mesijasa iz odlične pozicije koja bi zahtevala veću efikasnost i Tonalijev post. S druge strane,

Menjan je bio odlučan prema Džeku – naoružan Bastonijem i dalje na centralnim pozicijama – kao dokaz ofanzivne opasnosti Neroazura i u najkomplikovanijim trenucima. Ipak, moramo priznati da je drugo poluvreme promenilo svoje lice, ali nedovoljno da podari Đavolima taj gol koji može da vrati kvalifikacije na pravi kolosek koji očigledno nije potpuno izgubljen, ali je prilično komplikovan. Ovako, Inter je na pragu svog dugo željenog finala.

Pročitaj Još

Najbolji defanzivci na svetu 2023

Miljan Radovanović

Najbolji golmani u Evropi trenutno

Miljan Radovanović

Ništa od transfera Dušana Vlahovića

Radulović J.

Transfer Vesti (10. avgust) – Mančester Junajted želi Pavara, Prelazak Kejna najveća bomba leta

Radulović J.

Nikola Jojić u Stouk Sitiju – Transfer bomba fudbalera Mladosti iz Lučana

Radulović J.

Transfer Vesti (9. avgust) – Saga oko Hari Kejna se nastavlja!

Radulović J.