BiografijaFudbal

Aleksandar Tirnanić Tirke – predvodnik slavne generacije u Montevideu

Rane godine i fudbalski počeci

Aleksandar Tirnanić, poznat kao Tirke, rođen je 5. avgusta 1910. godine u selu Pinosava, blizu Beograda. Odrastao je u skromnim uslovima, ali se brzo istakao svojim talentom za fudbal. Karijeru je započeo 1926. godine, kao šesnaestogodišnjak, u BSK Beogradu (danas OFK Beograd), gde je ostao sve do 1946. godine.

Uspon u BSK Beogradu

U svojim ranim dvadesetim godinama, Tirke je brzo postao ključni igrač BSK Beograda. Sa svojim timom, osvojio je četiri državna prvenstva (1931, 1933, 1935. i 1936. godine) i dva kupa (1934. i 1935. godine). Pored toga, on je tokom karijere igrao na raznim pozicijama, ali je najviše uspeha imao kao krilni napadač.

Reprezentativna karijera i Mundijal u Montevideu

rezprezentacija-jugoslavije-aleksandar-tirnanic-tirke

Tirnanić je debitovao za reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije 1929. godine, a ukupno je zabeležio 50 nastupa i postigao 12 golova. Najznačajniji trenutak njegove reprezentativne karijere bio je nastup na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. godine u Montevideu, Urugvaj. Kraljevina Jugoslavija je zauzela četvrto mesto na ovom turniru, a Aleksandar je bio jedan od ključnih igrača u njihovom uspehu.

Slavna generacija u Montevideu

Tirke je bio vođa generacije koja je postigla veliki uspeh na Mundijalu u Montevideu. Pored njega, u ekipi su se isticali Milorad Arsenijević, Blagoje Marjanović, Đorđe Vujadinović i mnogi drugi talentovani igrači. Ovaj uspeh Kraljevine Jugoslavije na Svetskom prvenstvu bio je prvi veliki uspeh u istoriji jugoslovenskog fudbala.

Povratak u Beograd i kraj karijere

Source: sportklub.n1info.rs

Nakon uspeha na Svetskom prvenstvu, Tirnanić se vratio u BSK Beograd i nastavio sa svojom uspešnom klupskom karijerom. Tokom Drugog svetskog rata, fudbal je bio prekinut, ali on je nastavio da igra i nakon rata, sve do 1946. godine, kada je završio svoju igračku karijeru u BSK Beogradu.

Trenerska karijera

Nakon završetka igračke karijere, Aleksandar se posvetio trenerskom poslu. Prvi trenerski angažman započeo je u svom matičnom klubu, BSK Beogradu, gde je ostao do 1953. godine. Potom je trenirao Crvenu zvezdu, sa kojom je osvojio titulu šampiona Jugoslavije 1956. godine.

Pored uspeha na klupskom nivou, Tirke je ostvario zapažene rezultate i na međunarodnoj sceni. Takođe, bio je selektor reprezentacije Jugoslavije, koju je vodio na Svetskom prvenstvu 1954. godine u Švajcarskoj.

Uticaj na jugoslovenski fudbal

Aleksandar Tirnanić  ostavio je neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenskog fudbala, kako na terenu, tako i van njega. Njegova sposobnost da igra na različitim pozicijama i da prilagodi svoju igru potrebama tima činila ga je izuzetno vrednim igračem. Takođe, njegova smirenost, stručnost i liderstvo bili su ključni za uspeh njegovih ekipa.

Sećanje na Tirketa

Aleksandar Tirnanić preminuo je 13. oktobra 1992. godine u Beogradu, ali njegovo ime i dalje živi u sećanjima ljubitelja fudbala. Njegova uloga u uspehu Kraljevine Jugoslavije na prvom Svetskom prvenstvu i njegova trenerska karijera ostaju zlatnim slovima upisani u istoriju jugoslovenskog fudbala.

Legat u Montevideu i filmsko ostvarenje

Sećanje na Tirnanića i njegovu generaciju ovekovečeno je i kroz film „Montevideo, Bog te video!“, koji je snimljen 2010. godine. Ovaj film prikazuje put jugoslovenske reprezentacije do Svetskog prvenstva u Montevideu i njihov uspeh na turniru. U filmu, ulogu Aleksandra tumači glumac Miloš Biković.

tirnanic-i-bikovic-montevideo

Pored toga, u Montevideu se nalazi legat posvećen Tirnaniću i njegovoj generaciji, koji je osnovan u znak zahvalnosti za njihov doprinos razvoju fudbala i sportskog duha.

Aleksandar je bio ponos našeg fudbala, izuzetan igrač, vođa i trener, čiji doprinos jugoslovenskom fudbalu ostaje nezaboravan. Njegovo ime i danas simbolizuje snagu, borbenost i ljubav prema fudbalu, a njegova priča inspiriše nove generacije igrača i ljubitelja fudbala širom sveta.

Nasleđe i značaj za srpski fudbal

Tirketov značaj za srpski fudbal ne može se sagledati samo kroz njegove rezultate na terenu i trenerske uspehe, već i kroz njegov uticaj na razvoj fudbalske kulture u zemlji. Kao jedan od pionira jugoslovenskog fudbala, Tirke je postavio temelje za mnoge buduće generacije igrača koji su nastavili da ostvaruju uspehe na međunarodnoj sceni.

Njegov lik i delo ostaju važan deo sportske istorije u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, a njegova posvećenost, radna etika i strast prema fudbalu predstavljaju uzor za mlade fudbalere koji teže da ostave svoj trag u ovom sportu.

Sportski park „Aleksandar Tirnanić Tirke“

U znak sećanja na Aleksandrov doprinos fudbalu, u njegovom rodnom selu Pinosava, osnovan je sportski park „Aleksandar Tirnanić Tirke“. Ovaj park ima za cilj da očuva uspomenu na ovog velikana srpskog i jugoslovenskog fudbala, ali i da pruži mogućnosti za razvoj sporta u lokalnoj zajednici. Ovaj sportski park služi kao mesto okupljanja i razvoja mladih talenata, gde se neguju vrednosti koje je Tirke simbolizovao tokom svoje karijere.

Ukratko, Aleksandar Tirnanić ostaje jedna od najsvetlijih figura u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala. Njegova hrabrost, upornost i posvećenost sportu čine ga nezaboravnim sportskim herojem, čija će priča zauvek ostati upisana u srcima ljubitelja fudbala širom sveta.

Pročitaj Još

Najbolji defanzivci na svetu 2023

Miljan Radovanović

Najbolji golmani u Evropi trenutno

Miljan Radovanović

Ništa od transfera Dušana Vlahovića

Radulović J.

Transfer Vesti (10. avgust) – Mančester Junajted želi Pavara, Prelazak Kejna najveća bomba leta

Radulović J.

Nikola Jojić u Stouk Sitiju – Transfer bomba fudbalera Mladosti iz Lučana

Radulović J.

Transfer Vesti (9. avgust) – Saga oko Hari Kejna se nastavlja!

Radulović J.