Fudbal

Najveća fudbalska tragedija ikada: 328 žrtava zbog poništenog gola! Navijači napali sudiju, izbio haos

Tri dana nakon tragedije koja je ostavila svet bez daha, prisetimo se najveće nesreće u istoriji fudbala. Zašto? 24. maja 1964. godine, na stadionu u El Salvadoru, najmanje 12 ljudi izgubilo je život u stampedu. To je izazvano gužvom stvorenom na jednom od ulaza, oko kog se okupilo veliko mnoštvo navijača, koji su pokušali da uđu nakon što su vrata na stadionu zatvorena. Međutim, ovo nije najveća tragedija u istoriji fudbala. Najtragičnija priča je desila se u Peruju, na stadionu „Nacional“.

Source: bbc.com

Tada je na utakmici između Peruja i Argentine, koja je bila deo kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju, poginulo 328 ljudi, a preko 500 je ozaloženo, ne to nije fudbalski mit to je jedna tužna realno koja ne sme više nikad da se ponovi. Na stadionu koji u to vreme podržavao 43.000 ljudi, bilo je tada ih više od 10.000 više. Navijači su bili van kontrole nakon što je domaći tim postigao izjednačujući gol, koji je nakon toga poništen od strane urugvajskog sudije.

Ova odluka je izazvala revolt, pa su dva navijača sa tribina sišla na teren i pokušala da napadnu sudiju. Jedan je odmah zaustavljen, dok je drugi brutalno pretučen. Izbio je stampedo i navijači su počeli da se guše u čeličnoj ogradi, dok su oni sa više sreće, uspeli da sruše deo ograde i pobegnu sa stadiona. Međutim, na ulicama su ih dočekali sukobi sa policijom, a pronađeno je i nekoliko mrtvih tela sa prostrelnim ranama. Ova nesreća će ostati u istoriji kao najveća desetka tragedija na fudbalskim stadionima.

Pročitaj Još

Najbolji defanzivci na svetu 2023

Miljan Radovanović

Najbolji golmani u Evropi trenutno

Miljan Radovanović

Ništa od transfera Dušana Vlahovića

Radulović J.

Transfer Vesti (10. avgust) – Mančester Junajted želi Pavara, Prelazak Kejna najveća bomba leta

Radulović J.

Nikola Jojić u Stouk Sitiju – Transfer bomba fudbalera Mladosti iz Lučana

Radulović J.

Transfer Vesti (9. avgust) – Saga oko Hari Kejna se nastavlja!

Radulović J.