Sport

Nacionalne Penzije za sportiste – Iznos

U ovom članku razmatramo temu koji je iznos nacionalnih penzija za sportiste u Srbiji. Iako se nacionalne penzije dodeljuju i radnicima u kulturi, način dodeljivanja penzija u ova dva sektora se značajno razlikuje.

Nacionalne penzije za kulturu dodeljene su ove godine zaslužnim i istaknutim umetnicima, a prosečan iznos penzije za ovu godinu iznosi 73.114 dinara. Međutim, kriterijumi za dodelu ovih penzija nisu baš jasni, a ograničeno su dostupni samo odabranim umetnicima.

ZS druge strane, nacionalne penzije za sportiste su mnogo jednostavnije dostupne. Svaki sportista koji ispuni određene uslove osvajanjem medalje ili ispunjavanjem drugih propisanih kriterijuma od strane države, može ostvariti pravo na nacionalnu penziju. Iznos ove penzije varira u odnosu na prosečnu platu iz decembra prethodne godine. Ove godine, iznosi penzija se kreću u rasponu od 84.227 dinara do čak 252.681 dinar.

Međutim, sportisti imaju mogućnost da osvoje i novčane nagrade za izuzetne uspehe, koje se kreću u rasponu od 10.000 do 45.000 evra. Dakle, pored penzije, sportisti imaju i druge mogućnosti da dobiju priznanja i novčane nagrade za svoje sportske uspehe.

Kao što vidite, nacionalne penzije za sportiste i radnike u kulturi se značajno razlikuju, kako po kriterijumima za dodelu, tako i po visini penzija. Ipak, ove penzije predstavljaju značajno priznanje i podršku države za doprinos koji sportisti i umetnici daju srpskoj kulturi i sportu.

Visina nacionalne penzije I pravila dodeljivanja

Zlatna Medalja
Source: nova.rs

Veliki uspesi naših sportista i trenera ne prolaze nezapaženo! Uredba o nacionalnim priznanjima i novčanim nagradama, objavljena u „Službenom glasniku RS“ 4. marta 2016. godine, donosi pravila koja definišu uslove, način isplate i visinu nagrada za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta u Srbiji.

Uredba o nacionalnim penzijama za sportiste sastavljena od 17 članova, a u nastavku ćemo se fokusirati na neke od njih koji se direktno odnose na sportiste i trenere. Prema članu 2, sportista koji može biti nagrađen mora biti državljanin Republike Srbije i član seniorske prve A selekcije nacionalne sportske reprezentacije. On mora imati barem jedan nastup na međunarodnim takmičenjima na kojem je ostvaren relevantan sportski rezultat. Treneri koji zadovoljavaju uslove za nagradu moraju biti trenerski kadar seniorske prve A selekcije nacionalne sportske reprezentacije u određenom individualnom sportu.

Relevantan sportski rezultat za ostvarivanje nacionalne penzije podrazumeva osvajanje zlatne, srebrne ili bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, kao i svetski rekord u tim disciplinama. Takođe, u obzir dolazi i učešće u finalu Dejvis kupa ili Fed kupa Međunarodne teniske federacije.

Odbojkasi zlatna medaljaUredba precizira visinu nagrada za osvojene medalje:

  1. a) 45.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za zlatnu medalju u pojedinačnom sportu, odnosno 40.000 evra u ekipnom sportu;
  2. b) 40.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za srebrnu medalju u pojedinačnom sportu, odnosno 35.000 evra u ekipnom sportu;
  3. c) 35.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za bronzanu medalju u pojedinačnom sportu, odnosno 30.000 evra u ekipnom sportu.

Za osvojenu medalju na svetskom prvenstvu u ekipnim ili pojedinačnim sportovima u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini, ili za učešće u finalu Dejvis kupa ili Fed kupa Međunarodne teniske federacije, dodeljuje se novčana nagrada za svakog osvajača medalje i glavnog trenera ekipe, tj. trenera sportiste u iznosu od:

  1. 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za zlatnu medalju;
  2. 25.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za srebrnu medalju;
  3. 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za bronzanu medalju.

Novčane nagrade isplaćuju se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije važećim na dan isplate.

Na samom kraju

Nacionalne penzije za sportiste u Srbiji su značajno priznanje za doprinos koji sportisti daju srpskom sportu. Iako se dodeljuju i nacionalne penzije za radnike u kulturi, način dodeljivanja i visina penzija se značajno razlikuju. Sportisti koji ispune određene uslove, poput osvajanja medalje na međunarodnom takmičenju, imaju pravo na nacionalnu penziju, čiji iznos varira u odnosu na prosečnu platu iz decembra prethodne godine.

Ove godine, iznosi penzija se kreću u rasponu od 84.227 dinara do čak 252.681 dinar. Pored penzije, sportisti imaju i mogućnost da osvoje novčane nagrade za izuzetne uspehe, koje se kreću u rasponu od 10.000 do 45.000 evra. Uredba o nacionalnim priznanjima i novčanim nagradama precizira kriterijume za dodelu nagrada, kao i visinu novčanih nagrada za osvojene medalje. Nacionalne penzije za sportiste predstavljaju značajno priznanje i podršku države za doprinos koji sportisti daju srpskom sportu.