Sportska Oprema

Kupovina patika za trčanje: 10 važnih pitanja koja treba postaviti prodavcu

U svetu sporta, obuća može biti presudna, logično, takva je situacija u atletici i u trčanju. Ne samo da će dobar par patika za trčanje omogućiti da izvučete maksimum iz svog treninga, nego će isto tako doprineti prevenciji povreda. Ali, s obzirom na brojnost modela i brendova, odabir pravih patika može biti problematičan zadatak. U nastavku sledi deset pitanja koja treba postaviti prodavcu prilikom kupovine patika za trčanje, kako biste doneli najbolju odluku.

1. Kako odabrati pravu veličinu i širinu patika?

Kako-odabrati-pravu-velicinu-patika-za-trcanje
Izvor: nike.com

Važno je da patike nisu ni preuske ni preširoke, niti prevelike niti premale. Idealno bi bilo da postoji malo prostora između prstiju i kraja patike, kako bi prsti mogli prirodno da se šire prilikom svakog koraka. Pitajte prodavca da li postoje specifične smernice za veličinu i širinu za model koji vas zanima.

2. Koji su najbolji brendovi za moj tip trčanja?

Neki brendovi su specijalizovani za pravljenje patika za trkače na dugim stazama, dok su drugi fokusirani na sprintere ili trkače na srednje staze. Prodavac bi trebao biti u stanju da vam preporuči brendove koji se najbolje uklapaju u vaš stil trčanja. Ukoliko želite da pronađete po idealan par za različite discipline, kickscrew.com definitivno ima široku ponudu u kojoj možete naći svog favorita.

3. Koje vrste đona su dostupne i koja je najpogodnija za mene?

Djon-Patike-za-trcanje
Izvor: medievaltechshine.com

Debljina, fleksibilnost i materijal đona mogu značajno uticati na performanse i udobnost patika. Prodavac bi trebao da bude u stanju da objasni razlike između dostupnih opcija i da predloži onu koja će najbolje odgovarati vašim potrebama.

4. Kakva je razlika između neutralnih, stabilnih i kontrolisanih patika?

Ovi termini se odnose na različite tipove patika dizajniranih za trkače sa različitim vrstama stopala i hodanja. Neutralne patike su najbolje za trkače sa normalnim lukom stopala i neutralnim hodom, dok su stabilne i kontrolisane patike dizajnirane za one sa visokim ili niskim lukom stopala.

5. Koliko dugo će ove patike trajati?

koliko-dugo-traju-patike-za-trcanje
Izvor: unsplash.com

Životni vek patika za trčanje može varirati u zavisnosti od brojnih faktora, uključujući materijale, vrstu terena na kojem trčite i koliko često trčite. Prodavac bi trebao biti u stanju da pruži procenu očekivanog veka trajanja za određeni par patika, kao i veka trajanja korišćenja patika na određenoj podlozi.

6. Da li ove patike imaju odgovarajuću podršku za moj tip stopala?

Patike bi trebale da pružaju odgovarajuću podršku vašem stopalu, posebno ako imate visoki ili niski luk. Prodavac bi trebao da vas posavetuje o tome koje patike pružaju odgovarajuću podršku za vaš tip stopala.

7. Kako održavati i brinuti se o ovim patikama?

Održavanje patika može produžiti njihov vek trajanja i pomoći vam da izvučete najviše iz njih. Prodavac bi trebao da vam da savete o pravilnom održavanju patika, uključujući čišćenje i sušenje. Ukoliko budete vodili računa o svojim patikama pravilno, smanjićete šanse za dalje oštećenje i produžiti im životni vek što, na kraju krajeva, pruža veću vrednost za novac koji ste uložili.

8. Da li patike imaju garanciju?

Neki proizvođači nude garancije na svoje proizvode, što može biti korisno ako se patike oštete ili se prebrzo troše. Pitajte prodavca o politici garancije za patike koje želite da kupite i osigurajte se da je ono što je ponuđeno u skladu sa vašim zahtevima.

9. Da li ove patike odgovaraju mom budžetu?

Da-li-patike-odgovaraju-mom-budzetu
Izvor: clube.zeros.eco

Budžet je svakako važan faktor prilikom kupovine bilo čega a posebno brendiranih patika koje obično dolaze uz visoku cenu. Pitajte prodavca o različitim cenovnim kategorijama i mogućnostima koje su dostupne, kako biste našli patike koje su u skladu sa vašim finansijskim mogućnostima.

10. Da li mogu da probam patike pre kupovine?

Probati patike pre kupovine je od suštinskog značaja da biste bili sigurni da su one pravi izbor za vas. Pitajte prodavca da li možete da probate patike u prodavnici, ili da li postoji politika povraćaja ako niste zadovoljni kupljenim patikama. Većina modernih prodavnica nude ove mogućnosti, tako da ne biste trebali da se nađete u nekoj nedoumici.

Da sumiramo, po kojim parametrima da birate patike?

Veličina i prilagodljivost

Veličina patika je od presudne važnosti. Ako su patike premale, mogu prouzrokovati bol i nelagodnost, a ako su prevelike, stopalo može kliziti unutar patike, što može dovesti do gubitka stabilnosti. Uz to, različiti modeli i brendovi imaju različite standarde veličine, pa je važno probati patike pre kupovine. Kada probate patike, ne zaboravite da ostavite malo prostora između prstiju i kraja patike za prirodno širenje prstiju pri trčanju.

Tip đona

Tip đona može značajno uticati na udobnost i performanse patike. Postoje tri glavna tipa đona: oni za trčanje po tvrdom terenu, za trčanje po mekom terenu i univerzalni đon. Trkači koji preferiraju asfalt ili beton treba da biraju patike sa đonom za tvrdi teren, dok oni koji trče po stazama i neregularnom terenu treba da odaberu patike sa đonom za meki teren. Univerzalni đon je dobar kompromis za one koji trče na različitim površinama.

Podrška i stabilnost

asics-patike-za-trcanje
Izvor: unsplash.com

Patike treba da pružaju odgovarajuću podršku i stabilnost za vaš tip stopala i hodanje. Za osobe sa visokim lukom stopala, idealne su patike koje pružaju dodatnu podršku za luk, dok su za one sa niskim lukom potrebne patike koje pružaju više stabilnosti. Važno je da patike pružaju dobar balans između fleksibilnosti i stabilnosti.

Trajanje patika

Kvalitetna patika za trčanje može trajati između 500 i 800 kilometara, u zavisnosti od stila trčanja, terena i brige o patikama. Kada patike počnu da gube amortizaciju, stabilnost ili se đon istroši, vreme je za novi par. Redovno proveravajte stanje patika i ne ignorišite simptome nelagodnosti ili bola u stopalima, jer to mogu biti znakovi da su patike za zamenu.

Ovo je od izuzetnog značaja jer korišćenjem neadekvatne obuće dovodite u opasnost zdravlje svojih stopala i u krajnjoj liniji, svoje kičme. Nemojte se igrati sa ovim stvarima, jer mogu delovati naivno i pretvoriti se u dubok problem.

Cena i vrednost za novac

Cena patika može varirati od jeftinijih modela do vrlo skupih. Skuplje ne mora nužno značiti bolje. Najvažnije je da patike zadovoljavaju vaše specifične potrebe i da pružaju dobar odnos cene i kvaliteta. Patike koje su udobne, dobro se uklapaju, pružaju dobru podršku i traju dugo, vrede investicije.

Mogućnost povraćaja novca ili zamene

Izvor: runandbecome.com

Kupovina patika za trčanje je investicija, a povremeno se dešava da patike jednostavno nisu pravi izbor, čak i nakon temeljnog isprobavanja. Stoga je važno da prodavnica nudi mogućnost povraćaja novca ili zamene. Ovo pruža dodatnu sigurnost i omogućava vam da probate patike u realnim uslovima trčanja pre nego što donesete konačnu odluku.

Konačna odluka je na vama, istražite temeljno

Odabir pravih patika za trčanje može uveliko unaprediti vaš trening. Pametno postavljanje pitanja i razumevanje svojih potreba može vam pomoći da napravite informisani izbor u momentima kad stanete pred prodavca. Kada budete kupovali novi par, prisetite se pitanja koja smo naveli i postavite ih bez oklevanja. Želimo vam srećnu i uspešnu kupovinu!

Dodatni saveti za početnike: